Norge 2015

Det nye året har så vidt begynt, men allerede har vi fått en rekke spennende nyheter som garantert fikk folk til å holde i hatten. Norge 2015 er et litt annerledes Norge, der folk flest er veldig spente på fremtiden. Den første store hendelsen var selvsagt 125-års jubileet for Norges Gymnastikk- og Turnforbund. Gjennom tre ulike århundrer har forbundet hjulpet Norge og unge nordmenn med å utvikle kroppen – dette har ført oss fremover i ulike idrettssammenheng og sørget for at flere velfortjente medaljer ble hentet hjem til Norge. Norges Gymnastikk- og Turnforbund hadde en fantastisk oppvisning i Oslo Spektrum for å feire 125-års dagen – de som valgte å ta turen dit fikk seg en vanvittig festlig opplevelse, uansett hvilken alder man er i.

Siden vi er inne på sport, må selvsagt den omstridte pokerloven nevnes. Det har vært mye snakk frem og tilbake vedrørende legalisering av poker i Norge, og nå i 2015 valgte altså politikerne å ta ett steg fremover. Fra og med 1. januar ble det endelig lovlig å spille poker i private pokerlag med begrenset pott, et utrolig god nyhet for de tusenvis av norske pokerelskere som så gjerne ville sette opp små og mellomstore turneringer i hjemmet. Samtidig ble det klart at Poker-NM endelig skulle få avholdes i Norge.

Dessverre var Poker-NM 2015 allerede planlagt og gjort klart i Irland, som årene før – det betyr at vi blir nødt til å vente et helt år til før Norges største pokerturnering endelig avholdes der den skal. Regelen for Poker-NM ble at den må avholdes av en landsdekkende humanitær organisasjon som per i dag har lite inntekter fra norske pengespill. Altså er det nå bare å komme i gang med å spille poker! Det er usikkert hvorfor norske politikere endelig valgte å ta dette steget, men det kan ha å gjøre med at det er kommunestyre- og fylkestingsvalg i september? Eller på grunn av den fallende oljeprisen? Sistnevnte er nok den største negative nyheten så langt i år. Oljeprisen har falt drastisk det siste halvåret, mest sannsynlig grunnet den økende utvinningen av olje i USA og deres raskt stigende reserver.

Norge er jo et oljeland, og oljesalget står for en stor del av inntektene staten har. Vi har fått mange milliarder mindre å rutte med i 2015, selv om konsekvensene for dette ikke helt har kommet frem enda. Det ser ut til at vi kommer klare oss fint gjennom 2015, selv om statsbudsjettet mest sannsynlig vil justeres for å reflektere den nye virkeligheten. Det store spørsmålet er hvordan staten skal spare penger, eller retter sagt – på hva? Skal de kutte utgiftene til kultur og skoler, eller spare inn noen milliarder på forsvaret? Oljeprisen fortsetter å synke, og utallige eksperter har alle sine ideer om hvor dette vil bære hen. Vi har heldigvis Oljefondet som meget sikkert vil sørge for at ingen særlig stor krise oppstår, men det er kanskje på tide å se seg om etter andre inntektskilder?

Norge må se etter nye måter å tjene penger på, og nettpoker kan være noe av løsningen. Kanskje er det like greit å legalisere kasino i samme slengen? Er vi ekstra heldige, kan fyrverkeri og annen moro også bli lovlig igjen. Det er høyst usikkert om oljeprisen noen gang vil nå opp til samme høyder, så ønsket om en mer liberal bruk av Oljefondet må nok gå i glemmeboksen. Nå gjelder det å bruke pengene så godt som mulig for å sikre inntekter til statsbudsjettet. 2015 blir et spennende år.